Excite

Ondernemende studenten mogen winst houden

Ondernemende studenten krijgen binnenkort een steuntje in de rug van het kabinet. De huidige regels maken het voor studenten namelijk zeer onaantrekkelijk om naast hun studie ook een eigen bedrijfje te hebben. Wanneer ze winst maken moeten ze hun studiebeurs deels terugbetalen. En voor veel studenten is dat een hele smak geld.

Winst niet meer inleveren

Binnenkort hoeft dat niet meer. Studenten mogen dan de winst die ze tijdens hun laatste studiejaar maken gewoon houden. Deze regel zorgt ervoor dat de ongelijkheden tussen studenten die voor zichzelf ondernemen en studenten die na hun opleiding in loondienst gaan, worden glad gestreken. Eerder moesten succesvolle student-ondernemers, zodra ze meer verdienden dat 13.000 euro bruto per jaar, hun beurs en kosten voor de ov-studentenkaart deels terug betalen.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra zei het volgende over de aanpassing: "De huidige regels werken ontmoedigend. Hoog tijd dus om er een eind aan te maken," zo tekende Nu.nl op. Ook minister Maxime Verhagen van Economische Zaken staat achter de nieuwe regel. "We geloven in de kracht van ondernemers. Ze zijn de ruggengraat van de economie." Daarnaast zei hij geen 'straf op succes' te willen. Ongeveer 1.100 jonge ondernemers zullen baat hebben bij de nieuwe regeling.

Extra colleges eigen bedrijf

De maatregel is onderdeel van een project van dit kabinet om onderwijs en ondernemerschap dichter bij elkaar te brengen. Zo wordt er ook 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de universiteiten van Nijmegen, Groningen en Rotterdam om extra colleges over het opzetten van een eigen bedrijf aan te bieden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021