Excite

Omscholen naar een technisch beroep? Dit zijn de mogelijkheden

Er is in Nederland op het moment veel behoefte aan technisch personeel. Niet alleen omdat er steeds meer technische vacatures zijn, maar ook omdat er een tekort is aan mensen met een (hogere) technische opleiding. Als je een carrièreswitch overweegt, kan het dus interessant zijn om eens naar een technische opleiding te kijken. Het kan even wat tijd, moeite en geld kosten om daadwerkelijk jezelf om te scholen, maar dat haal je er zeker uit. Technische banen liggen op het moment namelijk vrijwel voor het oprapen én ze staan bekend om de gunstige arbeidsvoorwaarden, zowel in salaris als in doorstroommogelijkheden, enzovoorts.
    © Getty Images

Volg een technische opleiding

Eén van de meest grondige manieren om jezelf om te scholen is door een technische opleiding te volgen. Dat kan bijvoorbeeld aan de hogeschool, maar ook aan de universiteit. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om te studeren, je kunt bijvoorbeeld gaan voor een opleiding in deeltijd of een opleiding waarbij je gebruik maakt van langeafstandsonderwijs. Let hierbij altijd goed op de accreditaties van een opleiding en controleer ook of je er een geldig diploma mee kunt behalen.
    © Getty Images

Of een cursus

Als je een complete opleiding niet ziet zitten, dan kun je natuurlijk ook een omscholingscursus volgen, of een cursus die aansluit op de vaardigheden die je al hebt. Een cursus kost vaak minder tijd en is overzichtelijker. Daarnaast vraagt een cursus vaak om een (relatief) lagere investering, waardoor de drempel tot het omscholen mogelijk ook iets lager is. Er zijn verschillende opleidingsinstituten die goed bekend staan. Verdiep je in de branche en informeer bij andere professionals naar instituten die volgens hen goed bekend staan. Dan is de kans het grootst dat je straks een vliegende start kunt maken.
    © Getty Images

Welke cursus of opleiding is geschikt voor jou?

Voor je begint aan een nieuwe opleiding of cursus heb je misschien al wel een idee van wat je wilt gaan doen. Toch kan het geen kwaad om een beroepskeuzetest in te vullen. Zo'n test helpt je te ontdekken waar je passie ligt, waar je vaardigheden liggen en geeft concrete handvatten over wat je daar nu daadwerkelijk mee zou kunnen doen. Uiteraard is het ook altijd een goed idee om bijvoorbeeld een open dag bij te wonen of te kijken of je een meeloopdag kunt regelen.
    © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021