Excite

Nederlandse universiteiten geen wereldtop

Vijf Nederlandse universiteiten staan in de top honderd van universiteiten met de bete reputatie ter wereld. Dat maakte het Britse tijdschrift Times Higher Education vandaag bekend in de World Reputation Rankings. Ter vergelijking, daarmee scoort Nederland hetzelfde als Duitsland en Japan. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is daarom erg blij met de vijf noteringen.

Uitstekende reputatie

"Het is een bevestiging van wat we eigenlijk al weten. De Nederlandse universiteiten hebben gewoon een uitstekende reputatie," zegt de blije minister. "Met de vijf universiteiten in de lijst doen alleen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië het beter."

TU Delft scoort hoogst

De TU Delft scoort van alle Nederlandse universiteiten het hoogst, namelijk op plek 51-60, gevolgd door de Universiteit van Leiden op plek 61-70. Vorig jaar stond de Universiteit van Leiden nog op plek 81-90. Op die plek staat nu de Universiteit van Amsterdam die ten opzichte van vorig jaar een plaats is gezakt. Verder staan de universiteiten van Utrecht (81-90) en Wageningen (61-100) in de lijst.

Specialisatie

De hoofdredacteur van Times Higher Education geeft Bussemaker nog een tip om te focussen op één of twee Nederlandse universiteiten om ze zo de top vijftig in te krijgen. In plaats daarvan worden nu alle universiteiten in de breedte ondersteund. Bussemaker is het eens met het idee dat er meer specialisatie moet komen. "Mede daarom hebben we vorig jaar met hogescholen en universiteiten afspraken gemaakt over scherpere profilering."

VS domineert

De lijst is samengesteld op basis van onderzoek onder bijna zeventienduizend academici wereldwijd. De VS domineert de lijst net als vorig jaar. Met 43 noteringen staan ze ver boven de nummer twee op de lijst: Groot-Brittannië met 9 noteringen. De universiteit met de beste reputatie is de Amerikaanse Harvard University.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021