Excite

Nederlanders zijn productiever sinds crisis

  • © Getty Images
Sinds de crisis in 2008 uitbrak, zijn Nederlanders productiever geworden. Dit ondanks dat ze gemiddeld wel iets minder zijn gaan verdienen. De arbeidsproductiviteit heeft daar volgens nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) echter niet onder geleden.

Dat de arbeidsproductiviteit is toegenomen, heeft vooral te maken met de hoge werkloosheid en het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigen. Dit zorgt ervoor dat werkende mensen vaak maar weinig eisen hebben. Bovendien voelen werkgevers niet echt een prikkel om de salarissen omhoog te doen.

Het is overigens een trend dat werknemers in ons land steeds een beetje productiever worden. Dit heeft er in de afgelopen jaren ook steeds voor gezorgd dat we op economisch vlak bleven groeien. Ondanks die groei, werden er wel steeds minder uren gedraaid. Dit kon doordat het personeel beter geschoold was en er sprake was van automatisering en efficiëntere productieprocessen.

Aan het begin van de crisis was er een kleine dip in de productiviteit te bemerken, zo heeft het CBS gezien. Bedrijven hadden toen ineens minder werk te doen en konden nog geen mensen ontslaan. Ze waren bang dat ze dan niet voldoende personeel over zouden houden om het werk uit te voeren als de economie weer aan zou trekken. Dat bleek echter veel minder snel te gaan dan gedacht. Na 2009 nam de arbeidsproductiviteit elk jaar steeds weer wat toe.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021