Excite

Goede motivatiebrieven voor een sollicitatie: wat je moet doen

Bij goede motivatiebrieven voor een sollicitatie zal de werkgever denken: 'jou wil ik spreken'. Het is lastig om jezelf te verkopen in een motivatiebrief. Hoe doe je dat?

Laat jezelf zien

In een brief is het heel belangrijk dat je laat zien wie je bent. Dat begint al bij de eerste zin. Je kunt een standaardopeningszin gebruiken: "Naar aanleiding van uw vacature in Het Algemeen Dagblad op vrijdag 10 juni j.l." Maar je kunt ook gaan voor een originele zin. Is de branche waar je in gaat werken in het nieuws en volg je dat? Laat dat doorschemeren. Wie je bent, kun je in de brief goed kwijt. Noem karaktereigenschappen. Ook dingen die in je vrije tijd doet, kunnen van belang zijn. En je carrière en je carriereplannen kun je zeker benoemen. Waarom heb je een bepaalde stap gemaakt? Wat is daar nu het voordeel van?

Kort en bondig

De motivatie waarom je ergens wil werken, is erg belangrijk. Ga bij jezelf na: 'Waarom wil ik nu per se hier werken? Waarom wil ik deze functie?'. Misschien ben je wel een organisatietalent en wil je daarom evenementen plannen. Probeer dit kort en bondig te houden. Je mag best gevraagde dingen gebruiken, maar niet teveel.

Een voorbeeld

In de advertentie vragen ze iemand die stressbestendig, een teamplayer, een loyale persoon en een flexibel iemand. Zorg er dan voor dat je niet alles benoemt, maar pik hier 2 of 3 dingen uit. Vertel ook waarom je ergens goed in bent.

Niet teveel ik gebruiken

Doodzonde nummer één in een motivatiebrief is om deze te beginnen met 'ik'. Maar dat is niet het enige. Het is nog beter  om in de hele brief niet teveel de eerste persoon te gebruiken. Zeg niet: 'Ik vind dit een hele leuke functie'. Maar maak van deze zin: 'De functie spreekt mij erg aan'.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021