Excite

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief voor een sollicitatie?

Wanhopig speur je het internet af op zoek naar leuke vacatures. Je bankrekeningsaldo loopt langzaam omlaag en de tijd begint dan ook te dringen. Je moet gewoon een baan vinden, want er moet brood op de plank komen. De vaste lasten moeten worden betaald en je kunt helaas niet onbeperkt rood staan. Na wat een eindeloze speurtocht lijkt, heb je eindelijk een leuke vacature gevonden. Tijd om te reageren middels een motivatiebrief voor een sollicitatie. Maar hoe doe je dat? En hoe trekt juist jouw brief de aandacht van degene die nieuw personeel moet werven?

De motivatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijf je met als doel om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je brief legt de eerste verbinding met het bedrijf waar jij graag in de toekomst wil gaan werken. Daarom moet je brief goed aantonen waarom juist jij zo geschikt bent en niet iemand anders met een vergelijkbaar cv. Waar je cv bedoeld is om in een opslag te kunnen beoordelen of jij over de juiste opleiding en ervaringen bezit, dient je brief als persoonlijk tintje om de aantrekkelijkheid van jou als potentiële werknemer te vergroten.

Doe je huiswerk

Wees dan ook voorzichtig met wat je in de brief schrijft. Voordat je begint met schrijven, moet je goed weten aan wat voor soort bedrijf je brief gericht is. Heerst er een formele of juist een meer informele bedrijfscultuur? Zijn de mensen jong of juist over het algemeen wat ouder? Is de functie waar jij naar solliciteert leidinggevend of vereisen ze juist iemand die heel ordelijk is en goed dingen kan regelen? Kijk goed naar het profiel van de vacature en pas daar je brief op aan.

Tijd om te schrijven

Nadat je je huiswerk hebt gedaan, kun je beginnen met schrijven. Zorg dat je juist die eigenschappen die vereist zijn voor de functie goed benadrukt. Laat verder je enthousiasme doorschemeren, maar overdrijf het niet. En het allerbelangrijkste, maak geen spelfouten. Laat je brief door een goede bekende nalezen.

Op deze manier schrijf je jezelf naar die topbaan waar je altijd van hebt gedroomd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021