Excite

Motivatiebrief schrijven bij een sollicitatie

Een goede motivatiebrief schrijven bij een sollicitatie is niet moeilijk. Er zijn wel een viertal dingen waar je op moet letten.

Doe je huiswerk

Doe je huiswerk en ga op onderzoek uit. Zoek informatie over het bedrijf waarbij je solliciteert. Laat hen merken dat je uitgebreid onderzoek hebt gedaan. Verwerk bijzonderheden die je gevonden hebt in je motivatiebrief. Denk daarbij aan dingen als: hoe lang bestaat het bedrijf? Welke visie heeft het bedrijf? Welke affiniteit heb jij met het product van het bedrijf?

Controleer voor verzending of je brief grammaticaal foutloos is. De spellingcontrole in Word en 'het groene boekje' zijn hiervoor uitstekende hulpmiddelen. En schrijf je brief zelf! Het is een beetje knullig als je brief hoogstaand Nederlands is, terwijl jij verbaal op een veel lager niveau zit.

Uiterlijk motivatiebrief

Houd de inhoud van je brief overzichtelijk. Denk er aan: minder is meer! Zorg voor een correcte aanhef. Gebruik daarnaast hooguit drie alinea's voor de complete inhoud. Elke alinea bevat liefst niet meer dan vier zinnen. De aanhef, inhoud en handtekening verdeel je zo dat het geheel prettig oogt.

Ben je onzeker over het uiterlijk van je brief? Vraag een vriend, kennis of familielid voor een eerste indruk. Gebruik nooit meer dan één A4'tje als je een motivatiebrief voor een sollicitatie schrijft. Werkgevers hebben wel iets anders te doen dan het lezen van een lang verhaal.

Curriculum Vitae

Stuur als bijlage bij je motivatiebrief een overzicht van de opleidingen die je gevolgd hebt. Vermeld alleen je werkervaringen die raakvlak hebben binnen de branche van het bedrijf waarbij je solliciteert.

Voor je Curriculum Vitae geldt hetzelfde als voor je brief: overzichtelijk en in één A4'tje. In de opsomming van je opleiding en werkervaring begin je met de meest recente. En dan ga je omlaag verder terug in de tijd.

Nazorg

Bel na ongeveer drie dagen de persoon aan wie je motivatiebrief gericht is. Vraag vriendelijk of ze je sollicitatie al gelezen hebben en benadruk je grote wens een kans te krijgen binnen hun bedrijf.

Mocht je onverhoopt een afwijzing krijgen? Geef de moed niet op! Bel weer. Vraag naar de reden. Daar leer je van. En vraag of het mogelijk is dat jouw motivatiebrief in hun bestand mag blijven zitten. Dat is handig, wanneer het bedrijf weer een vacature heeft, dan kun je naar die brief te refereren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021