Excite

Leren Frans te spreken en schrijven: veel succes gewenst!

Leren Frans spreken: comment ça va?

Gemiddeld genomen zijn er maar weinig studenten middelbare school die Frans een leuke taal vinden. De leraar Frans is dan ook niet populair. In Vlaanderen is Frans de tweede verplichte taal in het middelbaar. Daar is een minimale Franse kennis gewoon vanzelfsprekend en ook nodig. Eens de Vlaamse taalgrens voorbij word je onvermijdelijk aangesproken in het Frans, of althans de Waalse versie ervan. Er is immers een verschil tussen de Franse taal in Wallonië, Frankrijk en Zwitserland.

Als je goed Frans wil leren, krijg je te maken met vervoegingen, grammatica en de vocabulaire. Er komt veel geheugenwerk bij kijken. Ontelbaar veel herhalen met oefeningen is dus de boodschap. Het eerste resultaat is dat je de taal redelijk goed begint te verstaan. Met andere woorden: je kunt een gesprek of tv-programma volgen. Maar dit betekent nog niet dat je vlot een gesprek kunt voeren of eventjes een Fransman aan de telefoon te woord kan staan zonder gestotter.

Wat kun je zoal ondernemen?

Wil je je Frans opfrissen dan kun je een taalcursus gaan volgen. Bijvoorbeeld in België of in Frankrijk zelf. Ook worden er taalkampen georganiseerd tijdens de schoolvakanties. Deze zijn, tegen betaling uiteraard, toegankelijk voor kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar.

De beste en meest vruchtbare manier is een stage in het kader van je studie doorlopen in een Franstalig gebied. Een voorbeeld: Sunparks en VacanceSoleil bieden deze stageplekken aan.

Online vind je veel Franse taalcursussen. Een aantal claimt gratis te zijn maar bij nader inzien, zijn meestal alleen de eerste 3 lessen of eerste 3 weken gratis. Lees dus goed de voorwaarden. Ook de Open Universiteit (OU) stelt op haar site 'gratis' zelfstudiemateriaal om Frans te leren ter beschikking. De cursussen kunnen zonder begeleiding gevolgd worden!

Deze online opleidingen verlopen dan per e-mail met speciale, interactieve oefeningen of met cd-roms. Bij sommige aanbieders kun je deze dan gemakkelijk in de auto gebruiken.

Ook een heel goede leerbron zijn tv- en radioprogramma's zoveel mogelijk in de Franse taal te beluisteren.

 

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020