Excite

Leer beleggen

Vroeger dacht iedereen dat beleggen voor de zeer vermogende medemens was. Tegenwoordig weten we wel beter. Hoe jonger je bent, hoe beter je uiteindelijk in staat bent om enorme bedragen te sparen. Het gemiddelde rendement van beleggen is namelijk elf procent. Dat is een enorm verschil met de één-komma-nogwat renteprocenten die de banken voor je spaargeld aanhouden.

Voordat je gaat beleggen, wil je waarschijnlijk wel eerst weten wat het precies is. Wat je met beleggen doet, is kort gezegd investeren. Beleggen is namelijk een vorm van investering. Je geld wordt voor korte of langere tijd vastgelegd en uiteindelijk behaal je er winst op. Het lijkt wat dat betreft best veel op sparen.

Net als met sparen zet je je geld opzij en loop je daarmee risico. Bij beleggen kunnen de risicofactoren echter wat hoger oplopen. Het is daarom aan te raden om je goed te laten voorlichten. Je kunt zelf al een eerste stap zetten door er de nodige literatuur over na te slaan. Banken helpen je door adviseurs in te zetten om je meer te leren over beleggen en de risico’s die eraan verbonden zijn.

Heb je besloten te gaan beleggen, dan is het zaak te weten met wat voor geldbedrag je kunt beginnen. Je hoeft niet gelijk duizend euro in te zetten om over tien, twintig of zelfs dertig jaar flinke winst te maken. Een beleggingsbedrag kun je ook wat langzamer opbouwen. Beleg je rond je twintigste, dan kun je met duizend euro per jaar (dat is dus nog geen honderd euro per maand) op je vijftigste meer dan vijftigduizend euro bij elkaar sparen. Aantrekkelijke kost, dat beleggen!

Afbeelding: Flickr, alancleaver_2000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021