Excite

Knap op dat kantoor!

Een belangrijk element in een kantoorruimte is licht. Als je het voor het uitkiezen hebt, zorg dan voor grote ramen. Hoe meer daglicht, hoe beter. Het bespaart je trouwens ook energie. Als je meer daglicht hebt, hoef je minder snel lampen te gebruiken om de werkplek te verlichten. Behalve dat het prettiger werkt, bespaar je er dus nog geld mee ook. Heb je kleine ramen? Zorg er dan voor dat alle werkplekken zo veel mogelijk bij de ramen worden geplaatst.

Een voordeel van grote ramen is dus de hoeveelheid daglicht. Soms is het echter zo dat er net iets teveel is naar je zin. Goede blinderingen zijn daarom ook een must. Dit is ook gunstig voor de klimaatbeheersing. Op een snikhete zomerdag kun je alle blinderingen sluiten, zodat het binnen lekker koel blijft. Zo hoef je geen duizenden euro’s uit te geven aan een airconditioningsysteem waarmee de lucht vooral erg droog wordt.

Bij de aankoop van bureaus is het goed om te zorgen dat deze gemakkelijk verstelbaar zijn. Hetzelfde geldt voor bureaustoelen. Niet iedereen is even groot. Laat daarom af en toe een ergonoom controleren of iedereen nog naar wens kan werken. Een ergonoom kan ook het bureau en de stoelen goed afstellen, zodat RSI en andere spierklachten kunnen worden voorkomen.

Tot slot een tip voor alle medewerkers: loop zo veel mogelijk. Bij veel kantoorbanen zit je in principe de hele dag achter een beeldscherm. Om je medewerkers zo veel mogelijk te stimuleren om af en toe wat anders te doen, kun je de koffiemachine in een andere ruimte zetten. Ook kun je een tafelvoetbalspel of een Wii kopen zodat er tussen het werk door bewogen wordt. Gezonde mensen werken tenslotte harder en beter!

Afbeelding: Flickr, callumchapman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021