Excite

Is de studie psychologie iets voor jou?

De eindexamens komen er weer aan en dat betekent dat het tijd is om te genieten van de lange zomer, misschien je ouderlijk huis te verlaten en een studiekeuze te maken. Jaarlijks kiezen duizenden studenten voor een studie psychologie. Niet voor niets, want psychologie is een brede opleiding waarmee je alle kanten op kunt. Misschien is deze Bachelorstudie wat voor jou? Informatie over een studie psychologie lees je in dit artikel.

Waarom psychologie studeren?

Psychologie is een zeer brede opleiding waarbij alles aan bod komt over het menselijk gedrag. Tijdens de studie psychologie leer je menselijk gedrag te benaderen op een wetenschappelijke manier, door te bestuderen, verklaren, proberen te begrijpen en soms door te beïnvloeden. Veel mensen kiezen ervoor om psychologie te studeren om meer over zichzelf te leren. Zo komt bijvoorbeeld het omgaan met stress en emoties aan bod tijdens de opleiding. Maar er zijn ook mensen die al precies weten wat ze willen met de studie psychologie, zoals relatietherapeut worden of de geestelijke gezondheidszorg in.

Psychologie in deeltijd

Omdat de studie psychologie een zeer breed publiek aantrekt, is de opleiding ook in deeltijd te volgen. Zo kun je langer doen over de Bacheloropleiding, die eigenlijk drie voltijd-jaren tijd kost. Zo kun je psychologie in deeltijd volgen naast een baan of het gezinsleven. De meeste deeltijd WO-opleidingen vind je bij de Open Universiteit, maar ook bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht bieden psychologie in deeltijd aan.

Competenties

Om een studie psychologie te volbrengen, zul je een aantal competenties moeten voldoen. Je moet openstaan voor veel zelfstudie. Lange wetenschappelijke teksten lezen is een groot onderdeel van de studie. Daarnaast wordt ook een groot analytisch vermogen van je verwacht, en kennis van statistiek. Omdat de studie psychologie in sommige steden een numerus fixus heeft, is het belangrijk om goed na te denken of deze opleiding wel iets voor je is.

Psycholoog worden

Wat kun je met psychologie? Een open deur is dat je met deze opleiding psycholoog kunt worden. We noemen al relatietherapeut, maar ook in het bedrijfsleven kun je terecht met een studie psychologie, bijvoorbeeld op de HR-afdeling. Je kunt ook het onderzoek en onderwijs in, of als beleidsmedewerker aan de slag. Voor een aantal richtingen moet je na het Bachelor-diploma een specialistische vervolgopleiding doen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021