Excite

Handige tips: interview vragen voorbereiden

Je wilt iemand interviewen of je wordt geïnterviewd: voor de meeste mensen is dat een spannende gebeurtenis die niet vaak voorkomt. Je wilt natuurlijk wel goed voor de dag komen en kunt daarom de interview vragen voorbereiden. Zo weet je zeker dat je vraagt wat je wilt vragen en vertelt wat je wilt vertellen.

Een interview uitvoeren

Als je een interview uitvoert, dan is interview vragen voorbereiden heel belangrijk. Hierdoor kom je professioneel over en geef je de interviewkandidaat ook de indruk dat hij of zij serieus genomen wordt.

Een goede voorbereiding begint bij het onderwerp. Gaat het gewoon om een goed verhaal, of zijn er specifieke dingen die je moet vragen. Verdiep je in de achtergrond van de kandidaat; wat is algemeen bekend? Zijn er dingen waarover eigenlijk niets bekend is?

Het is zonde om je kostbare interviewtijd te gebruiken om vragen te stellen waarop je het antwoord ook op een willekeurige website kunt vinden. Dan is het leuker om iets te vragen dat niet vaak gevraagd wordt. Vaak is dat ook leuk voor de kandidaat en krijg je dan uiteindelijk veel meer informatie los dan je in de eerste instantie zou denken.

Bedenk vragen

Ga daarna brainstormen over leuke vragen. Vraag ook anderen, als je denkt dat zij je kunnen helpen. Het is goed om punten vanaf meerdere kanten te bekijken, zodat je tijdens het interview niet stilvalt, omdat er een reactie uitkomt die je totaal niet verwacht had. Oefen de vragen met anderen, zodat je weet hoe ze klinken en hoe ze overkomen. Zo test je ook of ze duidelijk zijn.

Geïnterviewd worden

Ook als je een interview moet geven, kun je interview vragen voorbereiden. Dat voorkomt dat je met je mond vol tanden komt te staan tijdens het gesprek. Verdiep je in het onderwerp en vraag eventueel een lijst van de vragen op. Veel journalisten geven die gewoon, waardoor de voorbereiding ineens veel makkelijker wordt. Ook hierbij geldt: oefen het antwoorden, zodat je weet hoe dingen overkomen en of ze duidelijk zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021