Excite

Hoe word je accountant?

Een accountant zorgt bij een bedrijf voor de financiële administratie en de boekhouding. Zo kan een account verantwoordelijk zijn voor de jaarrekening, hij stelt die op of controleert het. Uit een jaarrekening kan een bedrijf opmaken hoe de financiële situatie is en of er bijvoorbeeld ruimte is voor uitbreiding, of dat er juist bezuinigd moet worden. Daarom heeft een accountant ook een adviserende rol, omdat hij een goed inzicht in de cijfers en de situatie heeft.

Er zijn twee verschillende accountants. De accountant-administratieconsulent, de AA-accountant, werkt in het mkb en adviseert daarin bijvoorbeeld sportscholen of winkels. Een registeraccountant, vaak afgekort als RA, werkt vooral voor middelgrote en grote organisaties.

Als je accountant wil worden, moet je daarvoor een opleidingvolgen. Dat is een HBO-opleiding die in vele steden in Nederland te volgen is. De opleiding Accountancy duurt vier jaar en je kunt het in deeltijd of voltijds volgen. Ook is er de mogelijkheid om de opleiding duaal te volgen, dat betekent dat je een aantal dagen in de week naar school gaat en de andere dagen al werkt als accountant.

Wanneer je een verkorte opleiding wilt volgen, is dat ook mogelijk. Je wordt dan opgeleid tot assistent-accountant. Als accountant heb je veel kans op werk, meer dan in andere branches. Er is veel vraag naar een goede accountant. Studenten vinden vaak al tijdens hun opleiding werk.

Afbeelding: Flickr, Horia Varlan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020