Excite

Zet jij je hobby op je cv?

Een cv opstellen kan lastig zijn. Aan de ene kant moet je al je werkervaring kwijt en aan de andere kant wordt aangeraden om in zo'n mate persoonlijke informatie toe te voegen, dat de recruiter of HRM-medewerker een goed beeld van je heeft. Hobby's op je cv kunnen daarbij helpen.

Less is more!

De beste cv's passen op twee pagina's. Je zult dus altijd een cv moeten opstellen waarbij het credo 'less is more' geldt. Je wilt natuurlijk je belangrijkste werkervaring en vaardigheden kwijt. Hobby's op een cv zijn in vergelijking daarmee niet zo belangrijk.

Wat kan een hobby op je cv doen?

Je werkervaring, vaardigheden en opleidingen zijn over het algemeen de belangrijkste onderdelen van je cv. Dit is waar je toekomstige werkgever het eerst naar zal kijken. Vlak echter je hobby's niet zomaar uit. Interessante vrijetijdsbesteding kan net het verschil maken bij selectie van kandidaten.

Relevante hobby's

Door de beperkte ruimte op je cv, moet je kiezen voor relevante hobby's. Dat jij graag gaat vissen in het weekend is niet zo interessant voor een werkgever. Als je aanvoerder van je voetbalteam bent, dan geeft dit leiderschapskwaliteit aan. Wielrennen is een sport voor doorzetters. Lees dus goed tussen de regels in de vacature waar een bedrijf naar op zoek is, voordat je plaats maakt voor hobby's op je cv.

Wees eerlijk

Probeer met je hobby's niet interessanter, avontuurlijker of geschikter over te komen. Wees oprecht, zoals in alles op je cv. Stand-up comedy is een interessante hobby, maar als je het talent niet beheerst, kan het kennismakingsgesprek erg ingewikkeld worden.

Vermijd vermelding van deze hobby's

Sommige hobby's horen niet thuis op een cv. Hoewel je misschien denkt dat uitgaan en bier drinken aantonen dat je gezellig bent, zijn ze voor een werkgever signalen van alcoholmisbruik en verslapen op maandagochtend. Niet doen dus!

Ook Facebook of andere internethobby's zet je niet op je cv. Je zou het vermoeden kunnen wekken dat je onder werktijd met andere dingen bezig bent. Vermelden dat je geen hobby's hebt is ook geen goed idee, omdat je ongeïnteresseerd overkomt. Het is dan beter om het onderwerp hobby's op je cv in zijn geheel te vermijden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021