Excite

Herziening belastingstelsel goed voor meer banen?

  • © Getty Images
Het belastingstelsel moet herzien worden en dat zou niet alleen goed zijn voor de organisatie, maar ook meer banen opleveren. Sterker nog: dat is in de eerste instantie de prioriteit. Dit meenden werkgeversorganisaties, vakbonden en externe deskundigen. De Kamer wil - ter voorbereiding op het bespreken van de plannen - meningen horen van deskundigen. Het is de bedoeling dat het plan zorgt voor een verlaging van lasten op arbeid. De eerste stappen naar de herziening van het stelsel zouden dit jaar al gezet moeten worden.

Volgens Cees Oudshoorn, verbonden aan de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, is het scheppen van nieuwe banen het belangrijkst. Dit zou een deel van de verborgen werkloosheid in Nederland op kunnen lossen. Werkende mensen zouden een directe lastenverlichting moeten krijgen. Daarnaast moet het tarief in de inkomstenbelasting op 35 procent worden gezet voor inkomens tot 100.000 euro. De inkomens daarboven zouden 45 procent moeten gaan betalen.

Zowel Oudshoorn als oud-staatssecretaris van Financiën Vermeend hebben wel aangegeven dat de herziening niet te overhaast moet worden ingevoerd. Het is beter om eerst alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en het een hot item te maken tijdens de volgende verkiezingen. De bedrijven die het meeste baat zullen hebben bij de herzieningen zijn bedrijven die maximaal tien werknemers hebben. Zij kunnen geholpen worden bij het aannemen van nieuwe mensen.

Daarnaast zijn er nog andere wensen. Zo wil de FNV bijvoorbeeld dat alle werkenden 1000 euro terug krijgen. Die zouden ze namelijk meer zijn gaan betalen sinds de vorige belastingherziening. Ook moet van hen de winstbelasting omhoog en de inkomstenbelasting omlaag. De CNV wil vooral een eerlijk belastingstelsel, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Zij zien dan ook vooral veel in belasting op vermogens.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021