Excite

Groot tekort technisch personeel

Nederland kampt met een enorm tekort aan technisch personeel. Dat meldt het NRC Handelsblad zaterdag op basis van een onderzoek dat de Universiteit Maastricht uitvoerde voor het ministerie van Sociale Zaken. Momenteel zijn er 63.000 openstaande technische vacatures. Grote technische bedrijven als ASML, VDL Group en Philips gaan daarom actief in het buitenland personeel werven om de tekorten in Nederland op te vangen.

Opdrachten mislopen

Voor elk procent dat de economie groeit, komen er jaarlijks 13.000 vacatures bij. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nu al voor miljoenen euro’s aan opdrachten mis omdat er te weinig personeel is om die uit te voeren. Vooral de hightech-industrie in Brabant wil een gezamenlijke strategie ontwikkelen om de internationale arbeidsmarkt te bewerken. In die sector alleen staan al 5000 vacatures open.

Werven in buitenland

Om de tekorten op te vullen werven veel bedrijven personeel in het buitenland. Bestuursvoorzitter Thijs Manders van detacheringsbureau TMC geeft aan dat van de 500 gedetacheerden zo’n 30 procent niet uit Nederland komt. De reden is dat er simpelweg onvoldoende technisch geschoolde Nederlanders zijn. Manders: “Voorlopig moeten we het hebben van het buitenland. Want er gaat een decennium overheen, voordat Nederlandse studenten de bèta-opleidingen in de elektrotechniek, de fysica of de software interessant genoeg vinden.” Op dit moment wordt er vooral gezocht naar Turkse, Italiaanse, Portugese en Ierse werknemers die in Nederland willen werken.

Vrouw

Het is opvallend dat veel van de in het buitenland geworven technici vrouw zijn. “Van die vaklui is 30 tot 40 procent vrouw,” zegt Manders in het NRC Handelsblad. “Kennelijk is een bètastudie in het buitenland stukken populairder dan hier in Nederland.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021