Excite

Goedkoop lenen: een mythe?

Als je de reclames moet geloven, kun je overal goedkoop lenen. Hier betaal je de eerste twee jaar geen rente, daar krijg je een mooi starttarief en bij een derde komt de rente écht niet boven de 2%. Maar als je eens wat verder graaft, kom je talloze verhalen tegen over mensen die ondanks deze mooie beloften alsnog verschrikkelijk in de schulden zijn geraakt. Het goedkope lenen bleek toch niet zo goedkoop als gedacht.

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om goedkoop te lenen, maar die zijn heel beperkt. Lenen kost altijd geld en in de meeste gevallen betaal je veel meer dan je in de eerste instantie geleend hebt. Als je leent voor een nieuwe televisie of auto, dan komt er nog een extra nadeel bij: tegen de tijd dat je de lening hebt terugbetaalt, is de tv of auto soms allang weg. Die gaat vaak minder lang mee dan de lening zelf.

Het goedkoopst lenen doe je via je hypotheek, voor je huis of je verbouwing. Hieraan zitten wel grenzen en je doet er goed aan dit geld ook daadwerkelijk voor je huis of verbouwing te gebruiken. Dat is namelijk een investering. Veel mensen die hun overwaarde hebben opgenomen om bijvoorbeeld een caravan te kopen, hebben daar nu spijt van: hun huis is in waarde gedaald, waardoor ze uiteindelijk met een stevige schuld blijven zitten. Minder groot dan wanneer die caravan gekocht was via een persoonlijke lening, maar alsnog aanzienlijk en ongepland. Als je goedkoop wilt lenen, kun je beter nog eens een keer extra nadenken en overwegen of sparen toch niet een betere optie is. Dan krijg je rente over je spaargeld én betaal je nooit meer dan nodig.

Afbeelding: Flickr account swanksalot

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021