Excite

Gemakkelijk werken in het buitenland

Werken in het buitenland staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje. Een paar jaar genieten van de omgeving in Lissabon of Parijs. Snel veel geld verdienen in Amerika. Tegenwoordig gaat dat een stuk makkelijker dan vroeger. Emigreren is al lang geen definitieve keuze meer, wie klaar is met het buitenland kan zo weer terug naar Nederland.

Als je gaat werken in een land dat lid is van de Europese Unie hoef je eigenlijk heel weinig te regelen. Volgens Europese wetgeving moet je als Nederlander in alle landen van de EU behandeld worden zoals de eigen inwoners van dat land. Je mag er dus werken in loondienst, maar ook als zelfstandige.

Om aan de slag te kunnen in een land buiten de EU is vaak een visum vereist. Dat moet je aanvragen bij de ambassade van het land waar je wil gaan werken. De meeste landen geven je dit visum niet zomaar. Je moet aantonen dat je in het land waar je naartoe wil werk hebt, een plek om te verblijven, en natuurlijk geld om jezelf te kunnen onderhouden.

Nederlanders die in het buitenland gaan werken kiezen de laatste jaren vooral bekende landen; Duitsland, Engeland, België en de Nederlandse Antillen. Jongeren die over de grenzen gaan kijken laten vaak hun oog vallen op Australië en de Verenigde Staten. Frankrijk en Spanje moeten het vooral hebben van gepensioneerden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Michel Binkhorst

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021