Excite

Een functioneringsgesprek voorbereiden

Minstens eenmaal per jaar staat het je te wachten: het functioneringsgesprek. Altijd een gesprek dat je niet zomaar even tussendoor aan de koffietafel doet. Vaak is het ook een gesprek dat iets met je doet en waar je jezelf toch druk over maakt. Om met een goed gevoel te gaan praten, moet je het functioneringsgesprek voorbereiden.

Hoe bereid je een functioneringsgesprek voor?

Het functioneringsgesprek heeft eigenlijk maar één groot doel en dat is verbetering. Verbetering van:

  • de manier waarop jij je werk doet
  • de relatie tussen jou en je leidinggevende
  • je eigen kennis door studie

Verder is het een gelijkwaardig gesprek waarin jouw inbreng net zo groot is als die van je leidinggevende. Belangrijk is verder dat er wel afspraken uit het gesprek komen, maar geen consequenties als loonsverhoging of positieverbetering. Die laatste zijn voorbehouden aan het beoordelingsgesprek.

Wil je aan die goede beoordeling komen, dan is het belangrijk ook je functioneringsgesprek voorbereiden heel serieus te nemen.

Waar let je op in het voorbereiden van het functioneringsgesprek?

  • Bekijk de agenda. Kijk goed naar wat je leidinggevende met je wil bespreken. Kijk ook goed naar zaken die je mist en waarover jij graag met hem of haar wilt praten. Schrijf die op en lever ze tijdig in.
  • Bekijk ook je eigen functioneren kritisch en wees eerlijk. Wat kan er nog beter? Wat wil je nog beter? Als je vindt dat je iets heel goed doet, zijn er dan bewijzen van?
  • Denk na over de samenwerking met je leidinggevende. Waar kan dat beter? Wat ligt er daarbij aan jou? Maar schroom niet open te vertellen wat jij graag van je leidinggevende zou willen zien.
  • Denk na over de algemene sfeer binnen het bedrijf of de afdeling. Waar zou jij een rol willen en kunnen spelen om die sfeer te verbeteren?
  • Denk na over je loopbaan. Wat wil je nog bereiken en wat heb je daarbij nodig?
  • Neem je oude gesprekken door. Heb je je aan de afspraken gehouden en heeft je leidinggevende dat ook gedaan?

Maak je niet druk

Als je weet dat je je best doet, inziet wat je goed doet, kunt verklaren waarom soms zaken wat minder gaan en je hebt je functioneringsgesprek voorbereid, dan hoef je je eigenlijk weinig zorgen te maken. Bedenk dat jij maar één gesprek hebt, maar je leidinggevende moet steeds weer een functioneringsgesprek voorbereiden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021