Excite

Financiële eed voor bankiers

Voor dokters en advocaten is de eed een bekend fenomeen, maar voor bankiers wordt het ongetwijfeld even wennen. Minister Jan Kees de jager wil namelijk een financiële eed voor bankiers en andere medewerkers van financiële instellingen. Tijdens een officiële ceremonie moeten medewerkers van de bankensector zweren dat ze hun werk naar behoren zullen doen.

Integer en zorgvuldig

Jan Kees de Jager wil letterlijk horen dat bankiers en financiële dienstverleners beloven dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen, de klant centraal zullen stellen en het vertrouwen in de sector zullen bevorderen. Door de eed hoop de minister een omslag te krijgen in het denken in de financiële sector; de sector moet beseffen dat het “een sterke morele dimensie” heeft naast het economisch gewin.

Bestuurders

Niet alleen mensen die daadwerkelijk financiële transacties doen moeten de eed afleggen, ook voor bestuurders gaan dezelfde regels gelden. Medewerkers zoals receptionistes en schoonmakers worden vrijgesteld van de eed. De eed voor bankiers gaat gelden voor nieuwe medewerkers en de ongeveer 250.000 mensen die nu al in de sector werken. De minister houdt rekening met een overgangstermijn tot eind 2013. Dan zouden alle bankiers en medewerkers van financiële instellingen hun eed afgelegd moeten hebben.

Diplomaregister

De minister werkt momenteel aan een manier voor klanten om te zien of werknemers van hun bank voldoende gekwalificeerd zijn. Daarnaast komt er een diplomaregister waarin werkgevers kunnen zien welke diploma’s hun medewerkers hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020