Excite

Erasmus programma: uitwisseling in hoger onderwijs

Sinds 1987 is het voor studenten in het hoger onderwijs mogelijk om via het zogenaamde Erasmus programma op uitwisseling te gaan naar een ander land dan waar ze normaal studeren. Alle landen van de EU doen mee aan het project, maar ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Turkije zijn betrokken. In totaal gaat het om meer dan drie duizend scholen en instellingen.

Wat kan Erasmus voor je betekenen?

De belangrijkste voordelen van een Erasmus uitwisseling is de financiële steun die je als student ontvangt van de EU. Daarnaast maakt het Erasmus programma een uitwisseling makkelijk, omdat veel universiteiten op basis van dit verdrag bepaalde uitwisselingsafspraken hebben gemaakt. Hierdoor zijn er vaak studenten die jou kunnen informeren over het land van bestemming en over de faciliteiten van de desbetreffende school.

Wanneer op Erasmus?

Voordat je een Erasmusbeurs kunt aanvragen, is het van belang dat je het eerste studiejaar hebt afgerond. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een paspoort van één van de deelnemende landen of van een geldige verblijfsvergunning. Met Erasmus kun je drie maanden tot een jaar studeren aan een andere onderwijsinstelling, zonder daarbij extra collegekosten te hoeven betalen. Het kan zijn dat jouw eigen hogeschool of universiteit nog bepaalde andere voorwaarden stelt aan een Erasmus uitwisseling. Het is ook niet voor alle opleidingen mogelijk om de vakken of stage te vervangen in het buitenland.

Leren van Erasmus

Een tijd in een ander land wonen is erg leerzaam. Niet alleen leer je de cultuur van een land kennen, maar ook onderwijs aan een andere instelling kan je een frisse blik geven op de invulling van je eigen educatieve carrière. Daarnaast kun je vakken volgen die niet aan je eigen school gegeven worden. Zo bestaat er een gekoppeld taalprogramma, zodat Erasmusstudenten goedkoop een talencursus kunnen volgen van een 'kleine' taal.

Erasmus reputatie

In het eerste jaar dat Erasmus werd aangeboden, deden ongeveer 3.500 studenten mee. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot bijna twee miljoen studenten per jaar. Dat is niet voor niets. Het Erasmus programma maakt jonge studenten zelfstandig en zorgt voor veel internationale vriendschappen. Bovendien zorgt internationale ervaring voor een oppepper van je cv en een leuk onderwerp van gesprek tijdens een sollicitatie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021