Excite

Effectief studeren doe je zo

Studeren kan heel leuk zijn, maar op de momenten dat je keihard moet blokken, denk je daar waarschijnlijk toch iets anders over. Gelukkig zijn er manieren om het studeren effectiever te maken, waardoor je er minder tijd mee kwijt bent. Bijvoorbeeld door te studeren als je op je scherpst bent. Dat lijkt voor de hand liggend, maar als je geneigd bent om dingen uit te stellen, zul je waarschijnlijk niet op jouw beste momenten studeren. Doe je dat wel, dan zul je merken dat je de stof veel sneller oppakt.
    © Getty Images

Blijf rechtop zitten

De verleiding om te gaan hangen of - nog erger - te gaan liggen is tijdens het studeren vaak heel groot. Doe dat echter niet. Als je rechtop blijft zitten, kan de energie beter naar je hersenen en gaat je lichaam niet ontspannen. Hierdoor sla je de stof beter op en doe je daar minder lang over.
    © Getty Images

Neem pauze

Zorg er ook voor dat je tijdens het studeren voldoende pauzes neemt. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen in staat zijn om zich maximaal een uur achter elkaar te concentreren. Uren achter elkaar doorgaan heeft dus helemaal geen zin. Neem elk uur pauze, loop een rondje, drink een glas water en ga daarna weer fris aan de gang.
    © Getty Images

Zorg voor een lege werkplek

Ruim voor het studeren altijd je werkplek op. Dingen die in de buurt liggen, leiden af. Als je met zo min mogelijk afleiding te maken hebt, is de kans dat je focus op je studie gericht blijft een stuk groter. Houd ook je telefoon uit de buurt. Het enige dat je nodig hebt is je studiemateriaal, misschien wat aantekeningen, pennen, water en eventueel wat fruit. Verder kan alles weg.
    © Getty Images

Houd een ritme vast

Gewoontes zijn makkelijker vol te houden. Bouw het studeren daarom in als gewoonte. Ga voor een vast ritme en probeer dat ook aan te houden. Studeer op hetzelfde moment, op dezelfde plek en richt je in die tijd helemaal op je studie. Dan is het ook makkelijker om buiten die tijd juist weer hele andere dingen te doen. Het studeren gaat dan makkelijker en je kunt ook beter genieten als je niet studeert.
    © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021