Excite

Effectief studeren kun je leren

Het valt niet mee om te studeren en daarnaast een baantje te hebben, te sporten en je sociale contacten te onderhouden. Toch wil je dat graag allemaal blijven doen. Dan is effectief studeren de juiste keuze. Maak je geen zorgen; effectief studeren is te leren. Waar moet je op letten? En wat moet je doen?

Plannen en time management

Het studentenleven bestaat niet alleen uit in de boeken zitten. Zeker niet als je werkt naast je studie. Om aan alles voldoende aandacht te besteden en daardoor effectief te studeren, is goed time management onontbeerlijk.

Tip 1: Koop en gebruik een agenda

Je koopt een agenda waarbij je een jaaroverzicht op één bladzijde hebt. Daarop vul je je tentamens in of wanneer je iets af moet hebben. Nu weet je al waar in het jaar je pieken zitten. Dan ga je de leerstof die je moet kennen in blokken verdelen en plan je in wanneer je een blok af wilt hebben. Daarna pak je een weekoverzicht en schrijft bovenaan iedere week wat je moet doen. Nu is je studiejaar gepland.

Tip 2: Geef jezelf meerdere rollen

Ga nu iedere zondag zitten en geef jezelf een aantal rollen, afhankelijk van wat je allemaal bezig houdt. Je bent bijvoorbeeld: student, werknemer, familielid, vriend, sportman en ga zo maar door. Begin met werknemer, want die tijden liggen vast en blok die in je weekoverzicht. Daarna komt student. Bovenaan de week staat wat je die week met doen. Dus je verdeelt dat over de dagen. Die tijd is dan ook geblokt. Zo vul je al je rollen in voor die week. Heb je een rustige studieweek? Dan houd je meer over voor familie en vrienden. Heb je een drukke week? Dan heb je uiteraard wat minder tijd voor ze. Maar, zo heb je in ieder geval tijd voor al je activiteiten.

Leren leren

Voor effectief studeren is het nodig dat je leert hoe je moet leren. Heel nuttig daarbij is dat je kijkt naar de mogelijkheden om je leessnelheid te verbeteren. Dat scheelt tijd. Houd je verder aan het volgende schema:

  1. Lees het boek gewoon door en oriënteer je op de inhoud. Kijk daarbij wat je al weet en snapt en wat je nog moeilijk vindt. Stel jezelf daarbij vragen en schrijf die op met de bladzijde en het hoofdstuk ernaast. Als je dat kunt, is een mindmap maken heel erg goed. Dat is trouwens een aanrader om te leren.
  2. Nu ga je het boek hoofdstuk voor hoofdstuk lezen. Kijk daarbij naar de vragen die je gesteld hebt en vul je mindmap aan. Noteer ook de hoofdzaken.
  3. Schrijf zonder boek aan de hand van je mindmap en de hoofdzaken een samenvatting.

Hoe effectief is jouw studeren?

Deze tips zijn nog maar het tipje van de sluier. Misschien heb je er genoeg aan om effectief te studeren. Lukt het niet, klop dan eerst aan bij een decaan of studiebegeleider. Lukt dat ook niet, denk dan eens aan een studiecoach. Dat is per saldo goedkoper dan een jaar overdoen.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021