Excite

Een baan na je studie: denk aan je online reputatie

Het is lastig, maar zeker niet onmogelijk om een leuke baan na je studie te vinden. De belangrijkste tip: zorg voor een goede online reputatie. Net zoals jij zitten ook werkgevers op het internet. Een rondje social media is zo gedaan, en zo kun je de eerste sollicitatieronde al verliezen voordat je begonnen bent.

Online reputatie

Waar zoek jij vacatures? Waarschijnlijk vooral via het internet. Werkgevers zijn op het internet op zoek naar geschikte kandidaten. Begin al tijdens je laatste studiejaar met het opbouwen van een goede online repuatie. Zorg dat je Facebook en Instagram niet volstaan met (openbare) dronken foto’s van verkleedfeestjes en zuipvakanties. Google jezelf om te kijken wat voor informatie je vindt. Vraag jezelf af wat een goede indruk maakt en verwijder dat wat het daglicht niet kan verdragen. Een goede kans op een baan na je studie creëer je dus eigenlijk al tijdens de opleiding.

Linkedin

Heb je nog geen Linkedin? Zorg dan dat je jezelf zo snel mogelijk aanmeldt! Linkedin is uit aan het groeien tot een van de belangrijkste platformen om mensen te werven. Je vindt er vacatures, interessante mensen die werkzaam zijn op jouw vakgebied, en boeiende discussiegroepen om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Plaats een verkorte versie van je CV, maak je profiel af met een professionele foto.

Onthoud dat Linkedin een professioneel netwerk is. Je vrienden uit de kroeg zijn dus niet de connecties die je moet verzamelen. Zorg ervoor dat je vooral met collega’s en mensen uit jouw vakgebied ‘connect.’ Je scriptiebegeleider bijvoorbeeld, of studieadviseur: zij kennen de markt goed en kunnen je misschien wel helpen aan een baan na je studie.

Banensites

Nu je reputatie is opgeschoond, is het zaak dat je gevonden wordt. Plaats je CV op relevante plekken, zoals Monsterboard en andere banensites. Maak een aantrekkelijk Linkedin-profiel en zet je Twitter in om te laten zien dat je kennis bezit over onderwerpen die op dit moment spelen. Je kunt ook een blog of site beginnen om mensen naartoe te sturen die meer over je willen weten. Begin hier al tijdens je opleiding mee, zodat je direct een baan na je studie kunt zoeken.

Solliciteren

Tenslotte: maak jezelf zichtbaar door veel te solliciteren. Wees niet bang om op vacatures te reageren die niet volledig aansluiten bij je profiel: je kent immers je concurrentie niet. Laat je ook niet uit het veld slaan door afwijzingen. Zorg in ieder geval altijd dat de informatie op papier matcht met je online informatie. Verwijs bij een online sollicitatie naar je Linkedin en je website (als je die hebt). Zo heb je een baan na je studie vast in een paar maanden gevonden!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021