Excite

Hoe maak je kans op een van je droombanen?

Voetballer, acteur of arts het zijn allemaal beroepen waarvoor je helemaal moet gaan. En dat is misschien wel wat droombanen kenmerkt, ze moeten uitgevoerd worden door iemand die passie heeft voor het vak. Je kunt niet zomaar een natuurfotograaf, filmregisseur of romanschrijver kunt worden. Voordat je van dit soort beroepen kunt leven, zitten er vaak veel 'trainingsuren' en overwonnen teleurstellingen in.

Ontdek je kwaliteiten

Nu heb je droombanen in veel soorten en variëteiten. De een voelt zich misschien heerlijk als receptionist achter de balie bij een hotel, een ander is pas tevreden als hij of zij de manager is. Daarom is het belangrijk om uit te vinden waar jouw kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt. Pas dan kun je op zoek gaan naar jouw ideale betrekking. Je zou daarvoor bijvoorbeeld een beroepskeuzetest via internet kunnen maken of eventueel langs een loopbaancoach kunnen gaan voor een gesprek.

Ontdek droombanen van anderen

Om je te laten inspireren kun je ook kijken wat anderen droombanen vinden. Surf bijvoorbeeld eens langs doejedroombaan.nl. Daar doet Joost Veldman verslag van een project waarbij hij 365 dagen lang 175 droombanen van dichtbij bekijkt. Hij loopt mee met verschillende mensen in verschillende beroepen, die vinden dat zij een droombaan hebben. Je vindt op de website onder andere een verslag van de werkzaamheden van een beursmakelaar, een uitvaartbegeleider, een duiker, copywriter en een fietskoerier.

Verdiep je in je passie

Maar je kunt ook bij jezelf nagaan. 'Wat doe ik graag?' Je zal niet de eerste zijn die van zijn of haar hobby een beroep heeft gemaakt. Zo heb je diverse bloggers die veel geld verdienen met het schrijven over hun passie. Of fotografen die zonder een vakopleiding toch door veel oefenen professionele foto's kunnen maken en deze te koop aanbieden via diverse fotostocksites. Kook je altijd graag? Misschien is chef-kok dan de droombaan voor jou. Of vind je het leuk om je eigen kleding te ontwerpen? Misschien ligt er dan een succesvolle carrière in de mode voor je in het verschiet.

Laat je droombaan een droombaan blijven

Heb je eenmaal een keus kunnen maken uit de vele droombanen die er zijn. Zorg dan dat het je droombaan blijft. Investeer bijvoorbeeld in je ontwikkeling door middel van cursussen. Doe je dat niet, dan wordt op een dag ook jouw droombaan 'gewoon werk'.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021