Excite

Drie procent Nederlandse studenten is ondernemer

Nederlandse studenten zijn vaker ondernemer dan studenten in het buitenland. In Nederland heeft drie procent van de studenten een eigen bedrijf, tegenover twee procent van de studenten in het buitenland. Toch hebben relatief weinig studenten na hun studie de intentie om een eigen bedrijf te beginnen. Dat maakte de Erasmus Universiteit Rotterdam zaterdag bekend.

Ondernemerschap onder studenten

De Erasmus Universiteit Rotterdam deed onderzoek naar het ondernemerschap van 13.000 Nederlandse studenten. Gemiddeld hebben Nederlandse studenten twee mensen fulltime in dienst en runnen ze hun onderneming solo. Buitenlandse studenten doen dat vaker met één of meer partners.

Zelfstandig ondernemer

Ondanks de ondernemerszucht van Nederlandse studenten, willen maar weinig afgestudeerden als zelfstandig ondernemer aan de stag. Maar één op de tien studenten wil direct na het afstuderen een bedrijf beginnen. Overigens is dat vijf jaar later één op de drie.

Ruimte voor verbetering

Volgens één van de onderzoekers, hoogleraar Economie en Ondernemerschap Roy Thurik, is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo willen Nederlandse studenten maar weinig tijd vrij maken om een onderneming op te zetten. “Nederlandse studenten willen helaas relatief weinig uren besteden aan het opzetten van een eigen bedrijf. Ze moeten echter wel begrijpen dat het beginnen van een eigen bedrijf veel tijd kost. Die instelling van Nederlandse studenten verontrust me een beetje,” aldus Thurik.

Colleges over ondernemerschap

De meeste universiteiten en hogescholen hebben speciale colleges en seminars over ondernemerschap, maar veel studenten zijn niet op de hoogte van het aanbod. Nog minder studenten volgen de extra lessen ook daadwerkelijk.

Wereldwijd onderzoek

Voor het onderzoek werkte de Erasmus Universiteit samen met andere onderzoeksinstituten. Wereldwijd werkten 93.000 studenten uit 26 landen mee. Het was voor het eerst dat Nederland een aandeel had in het onderzoek.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021