Excite

Doktersassistente worden, dankzij de juiste opleiding

De komende jaren wordt de nood aan geschoold personeel alleen maar groter. De doktersassistente is hierin een belangrijke schakel. Wil je een opleiding tot doktersassistente volgen? Dan ben je bij succesvol afstuderen zeker van een job. Je moet wel weten welke eisen men in zo'n opleiding van je verwacht.

Rechterarm van de arts

Een doktersassistente staat een arts bij in al zijn/haar activiteiten. Dat kan zowel bij een huisarts als bij een medisch specialist in het ziekenhuis, in verpleeghuizen, arbeids- en gezondheidsdiensten, bij de GGD en de JGZ en bij commerciële gezondheidszorginstellingen.

Eerste aanspreekpunt

Een doktersassistente is het eerste aanspreekpunt van de patiënten. Haar taken variëren van het maken van afspraken, tot het patiëntenbestand actualiseren, voorlichting verlenen en eenvoudige medische handelingen uitvoeren. Die behandelingen houden andere in: het geven van injecties, ECG-metingen en kweekjes maken onder toezicht van een arts.

Opleiding doktersassistente

Voor doktersassistente is een opleiding nodig in het MBO, na een succesvolle studie van minstens vmbo, het vroegere MAVO-4 in de zorg. Een ervaren doktersassistente kan, via een vervolgstudie, doorstromen tot praktijkondersteuner, een functie op HBO-niveau. Als praktijkondersteuner neem je veel taken over van de arts. Een doktersassistente volgt dus een opleiding aan een MBO-school, maar je kan dit ook via een schriftelijke thuisstudie. Dat kan o.a. aan het NHA, duurt maximum negen maanden en kost 1049 euro.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021