Excite

Wil je weten waar je kracht ligt? Doe een competentietest!

Als je voor de lastige keuze staat hoe je toekomst er uit gaat zien en welk beroep je gaat kiezen, kun je daar soms wel wat hulp bij gebruiken. Verschillende bureaus bieden je daarom de mogelijkheid een competentietest te doen. Misschien ontdek je op deze manier welke kennis en vaardigheden je bezit en waar je ware talenten liggen!

Wat is de competentietest?

Wanneer je niet goed weet wat je vaardigheden zijn en waar je kracht ligt in het leven, kun je ook niet de juiste keuzes maken. Daarom kan het goed zijn om bij het achterhalen van deze vragen een competentietest te doorlopen. Veel bureaus of organisaties die competentietesten aanbieden, werken met een reeks online tests die snel een beeld geven van al je kwaliteiten en van het type werk dat het dichts bij je talenten en vaardigheden ligt. De uitkomst van de test is belangrijk, want met deze uitkomst kun je veel gerichter en gemotiveerder solliciteren.

Wat zijn competenties?

Competenties zijn bepalend voor de manier waarop je functioneert in een baan. Ze zijn de optelsom van al de kennis, talenten, eigenschappen en persoonlijke kenmerken die je bezit. De competenties in een competentietest staan dus voor wat je kan en wat je vaardigheden zijn. Ze zijn een grote hulp bij de zoektocht naar werk.

Test jezelf

In plaats van de competentietest bij een bureau af te leggen kun je het ook zelf doen, via internet. Neem om een goede competentietest af te nemen bijvoorbeeld eens een kijkje op werk.nl of competentieatlas.nl. Op deze laatste site kun je je competenties en vaardigheden aanvinken en zo een overzicht krijgen van de bij jouw kennisgebied passende beroepen. Ook de site 123test.nl heeft allerlei tests die inzicht geven in je talenten en vaardigheden. Tot slot biedt vaardighedentest.nl een test die bekijkt of je de vijf vaardigheden bezit die belangrijk zijn in een sollicitatiegesprek.

Verschillende soorten competentietesten

Competentietesten kun je doen bij allerlei bureaus en ze zijn er in alle soorten en maten. Als je een meer gerichte competentietest wilt doen kun je hem bijvoorbeeld af laten nemen bij Boot Interim, van Eppo Boot, die specifiek is gericht op interim vaardigheden. Veel assessmentbureaus hebben ook hun eigen competentietesten, die aansluiten op hun programma. Tot slot is er een speciale competentietest die je bij het UWV kunt afleggen wanneer je op zoek naar werk bent. Zoek de competentietest die het beste bij je past en leer waar je kracht en talenten liggen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020