Excite

Breng je competenties in kaart

Tijdens veel HBO- en WO-opleidingen krijg je er al mee te maken: competenties. Maar het is vooral tijdens het sollicitatieproces en je verdere carrière dat competenties belangrijk worden. Die geven namelijk aan of je iets kunt en of je over de vaardigheden en het inzicht beschikt om bepaalde doelen te realiseren. Het is dus belangrijk om te weten wat jouw competenties zijn.

Wat zijn jouw competenties?

Het in kaart brengen van je eigen competenties kan best een uitdaging zijn. Je wilt immers niet opscheppen. Maar als het gaat om solliciteren, dan is voor valse bescheidenheid geen plaats. Ga er gewoon eens voor zitten en kijk of je een objectief lijstje kunt maken met jouw competenties. Een aantal voorbeelden zijn: communiceren, samenwerken, delegeren, kostenbewust handelen, focussen en adviseren. Op internet kun je hele lijsten vinden met meer voorbeelden.

Vraag een ander

Zodra je een lijstje hebt gemaakt met competenties waarvan jij vindt dat ze bij je passen, kun je een ander vragen om ook een oordeel over jou te vellen. Kies wel iemand die je goed kent. En bij voorkeur natuurlijk ook iemand die een eerlijk antwoord zou geven. Geef diegene ook de lijsten die jij hebt gebruikt; mogelijk beschik je over een competentie waar jij je niet bewust van was, maar die een ander wel opvalt.

Bedenk voorbeelden

Als je samen tot een lijstje gekomen bent, bedenk dan voorbeelden waaruit blijkt dat je die competentie hebt. Dat geeft jou de bevestiging dat je echt goed zit door dat als competentie te zien en het is ongetwijfeld iets dat in een sollicitatiegesprek van je gevraagd kan worden.

Breid je competenties uit

Je hoeft het niet te doen met de competenties die je nu hebt. Als je je carrière en toekomst belangrijk vindt, dan kun je cursussen, opleidingen en trainingen volgen om je competenties uit te breiden. Richt je hierbij niet alleen op wat je leuk vindt, maar ook op wat je zwakke kanten zijn. Daar heb je veel aan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021