Excite

Afgestudeerd? Dan kun je collegegeld terugvragen

Voor iedere student is het een opluchting. Na jaren van zwoegen en ploeteren boven je studieboeken, ben je eindelijk afgestudeerd. Helaas stopt hiermee ook de ontvangst van studiefinanciering. Je zult nu je eigen boontjes moeten doppen. Maar hoe zit het nou met teveel betaald collegegeld? Kun je dit collegegeld nog terugvragen?

Geldzaken

Geen enkele student studeert tegenwoordig meer netjes af op het vastgestelde tijdstip. Sommigen redden het om hun laatste dingen netjes voor de zomervakantie af te ronden, terwijl anderen tijdens de vakantie nog door moeten zwoegen of zelfs in het najaar nog hun laatste cijfer moeten behalen. Gelukkig dat een afstudeerdatum door het hele jaar vastgesteld kan worden, waardoor studenten niet nog een half jaar extra moeten wachten voordat ze hun felbegeerde diploma in handen krijgen.

Wettelijk collegegeld en restitutie

Zolang een student nog ingeschreven staat als fulltime student bij een erkende onderwijsinstelling, is hij of zij verplicht om het wettelijk vastgestelde collegegeld te betalen. Dit bedrag kan worden voldaan in meerdere termijnen of in een keer aan het begin van het academisch jaar. Het academisch jaar loopt van september tot augustus het jaar daarop. Wanneer iemand dus in februari of maart afstudeert, heeft hij of zij recht op restitutie van de resterende maanden van het schooljaar. Het terugvragen voldoet echter wel aan enkele regels. Sommige instellingen hanteren een regel dat het collegegeld niet wordt teruggegeven wanneer een student na mei van het schooljaar afstudeert. Ook over de resterende maanden moet dan gewoon het volledige bedrag worden betaald. Wanneer je echter voor die tijd afstudeert kun je bij je universiteit of hogeschool een aanvraag indienen. Zo kun je nog collegegeld terugvragen voor het laatste kwartaal.

Overmacht

Wanneer je onverhoopt vertraging oploopt door overmacht kun je ook collegegeld terugvragen. Je moet hier wel enkele formulieren indienen en goed aan kunnen tonen dat er inderdaad sprake was van overmacht en dat je vertraging niet is veroorzaakt door teveel uitgaan of andere leuke dingen waardoor je niet meer aan studeren toe kwam.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021