Excite

Banen voor verpleegkundigen in België

Het is tegenwoordig een knelpuntberoep: banen in de verpleegkunde in België.  Dat wil zeggen: honderden vacatures die niet bemand geraken. De ziekenhuizen en rusthuizen schreeuwen om mensenhanden maar die zijn er niet. Hoe kan dat?

Roeping!

In de eerste plaats is verpleegkundige zijn een job met een missie. Je moet het graag doen of je houdt het niet vol. In die zin verdienen al de mensen in de verplegende sector alle respect van de maatschappij!

Fysisch zwaar!

Lichamelijk moet je deze job zeker niet onderschatten want je bent de hele dag op de been. Of je nu in een ziekenhuis of in een bejaardentehuis werkt: de werkdruk is enorm groot. Daar moet je mee leren omgaan!

Extra werkzaamheden

Je bent niet alleen in de praktijk bezig. Er komen ook andere dingen bij kijken: administratie, werkoverleg, nukkige collega's, misschien zit je in een oproepsysteem, ontbrekende collega's omwille van ziekte of vakantie, overwerk, weekenddiensten, spoedprocedures, bijscholing, feestdagen enz. Akkoord: dat komt in het gewone bedrijfsleven ook voor maar in de verpleging gaat het om gezondheid, om medicatie, om belangrijke hygiëne, om patiënten of bewoners die veel geld moeten betalen voor hun zorg. En als mensen daarvoor moeten betalen, willen ze wel dat daar uitstekende verzorging tegenover staat.

De oplossing?

Voorlopig is die er niet. Wel probeert men met alle mogelijk innovaties ziekten te voorkomen, vroeger op te sporen of op afstand de gezondheidstoestand van zieken te monitoren en vooral: mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dat laatste geldt dan met name voor de bejaardenzorg, maar ook dan zijn er handjes nodig! Ook al blijft de bejaarde in zijn eigen huis wonen ook dan is verzorging noodzakelijk. Je bereikt alleen maar een 'territoriale' verschuiving van het probleem. Om dat alles te bekostigen rekent men op vrijwilligers en mantelzorgers. Die groep kan wel een deel van de verzorging op zich nemen maar voor deskundige en specifieke zorg zoals inspuitingen, suiker prikken, infuuszorg en hartbewaking, zijn gediplomeerde mensen een noodzaak!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021