Excite

Wat wil je weten over de AOW uitkering?

AOW staat voor algemene ouderdomswet. Iedere Nederlander heeft vanaf zijn 65e recht op een AOW uitkering. Dit is een basisuitkering. Zo maakt het niet uit of je nog bijverdient en of je een aanvullend pensioen hebt. De AOW uitkering wordt automatisch in gang gezet. Je hoeft hier dus zelf niks voor te regelen.

Hoogte van de AOW uitkering

Voor de AOW uitkering gelden vaste bedragen. Ben je alleenstaand, dan ontvang je maximaal 1.014,74 euro. Dit is 70 procent van het minimum inkomen. Woon je samen en ben je beide 65, dan ontvang je 1.430,92 euro. Heb je een partner die jonger is dan 65, dan ontvang je 715,46 euro. Wanneer deze partner geen tot weinig inkomen heeft, dan heb je recht op partnertoeslag. Je ontvangt in totaal maximaal 1.430,92 euro. Alle bedragen zijn bruto bedragen. De AOW uitkering is gelijk aan het minimumloon. Het is dus geen vetpot. De meeste mensen bouwen een aanvullend pensioen op, zodat er meer ruimte is voor extra dingen.

AOW en werken in het buitenland

Het kan ook zijn dat je recht hebt op minder AOW. Vanaf je 15e bouw je iedere jaar het recht op twee procent AOW op. Voorwaarde is dat je in Nederland woont en/of werkt. Woon en/of werk je tussen je 15e en 65e in Nederland, dan heb je recht op 100 procent. Woon en werk je bijvoorbeeld tien jaar in een ander land, dan ontvang je 80 procent AOW uitkering. Alle informatie hierover kun je vinden op svb.nl. Je kunt hier ook heel gemakkelijk een berekening laten maken om uit te rekenen hoeveel AOW je krijgt.

AOW en de toekomst

Het duurt nog even, maar de AOW leeftijd zal langzaam verhoogd worden. Hoe dat precies gaat gebeuren is nog niet vastgesteld. Maar de verwachting is dat je in 2020 op je 66e AOW krijgt en vanaf 2025 op je 67e. Het is wel zeker dat de partnertoeslag in 2011 met tien procent omlaag gaat voor mensen met een inkomen vanaf 30.000 euro bruto. In 2015 zal de partnertoeslag volledig worden afgeschaft.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021