Excite

Alles wat je moet weten over een deurwaarder

Het liefst krijg je ze natuurlijk nooit aan de deur, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd te voorkomen. Daarom hebben wij voor je op een rijtje gezet wat je écht moet weten over de deurwaarder. Wat kan en mag de deurwaarder doen en op welke punten kun je maar het beste meewerken?

Deurwaarders zijn mensen met een speciale functie. Het kunnen openbare ambtenaren zijn, maar ook zelfstandige ondernemers. In ieder geval zijn ze aangesteld om gerechtelijke vonnissen ten uitvoer te brengen. Ze worden daarom ook wel gerechtsdeurwaarders genoemd. Omdat de taken die de deurwaarder uitvoert een wettelijke achtergrond hebben, is het verstandig om je zo meewerkend mogelijk op te stellen ten opzichte van de deurwaarder. Dit begint al op het moment dat de deurwaarder je dagvaardt door middel van een exploot.

Doe je dit niet, dan kan de deurwaarder een aantal maatregelen nemen. De meest bekende maatregel is wel het uitvoeren van een beslag. In dat geval wordt er beslag gelegd op je (waardevolle) spullen, om zo bijvoorbeeld alsnog een schuld af te betalen. Ook ontruiming kan een mogelijkheid zijn, hoewel dat meestal alleen voorkomt bij de ontbinding van een huurcontract. Twee andere, erg onplezierige, maatregelen zijn het opleggen van dwangsommen. Als die niet betaald worden, dan mag de deurwaarder zelfs overgaan tot civiele gijzeling. Tenminste, als de rechter daar toestemming voor geeft.

Een deurwaarder is dus wezenlijk anders dan een incassobureau. Een incassobureau kan dreigen, maar niet uitvoeren. Een deurwaarder laat het dreigen vaak achterwege en stapt direct over op de uitvoering. Overweeg je een carrière als deurwaarder? Denk er dan wel aan dat deurwaarders niet altijd even hartelijk ontvangen worden!

Afbeelding: Flickr account Andres Rueda

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021