Excite

Aantal jongeren met ww-uitkering blijft dalen

  • © Getty Images
Het aantal jongeren dat een ww-uitkering heeft blijft afnemen. Daarnaast zijn er steeds minder jongeren die bij het UWV of een andere uitkeringsinstantie aankloppen voor een uitkering. Deze verandering lijkt gepaard te gaan met een toename in het aantal nieuwe vacatures voor mbo'ers. Dit komt allemaal naar voren in de cijfers van stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV.

Eind maart waren er nog 29.487 jongeren onder de 27 jaar die gebruik maakten van een ww-uitkering. Dit was 13 procent minder dan rond dezelfde tijd vorig jaar het geval was. De daling lijkt in heel Nederland door te zetten. De grootste daling is te zien in het midden van Nederland en in de regio van de Achterhoek. Bovenin Groningen, bovenin Limburg en onderin Zeeland blijft het aantal uitkeringen ongeveer gelijk.

Opvallend is dat er in de laatste maanden van 2014 nog sprake was van een toename van het aantal jongeren met een werkloosheidsuitkering. Sinds januari van dit jaar is dat echter niet meer zo. Het aantal nieuwe uitkeringen daalde met 10 procent in het afgelopen half jaar.

Uit cijfers van dezelfde organisatie blijkt dat het aantal vacatures voor mensen met een mbo-opleiding in de periode van september 2014 tot en met februari 2015 met maar liefst 9 procent toegenomen is ten opzichte van vorig jaar. Er kwamen vooral vacatures bij in de sectoren handel, horeca en schoonmaak. Overigens strijden niet alle afgestudeerde mbo-ers om die banen: ongeveer 15 procent gaat door naar het hbo, een kwart leert door op het mbo en de rest gaat na het afronden van de opleiding de arbeidsmarkt ook daadwerkelijk op.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021