Excite

500 werkzoekenden in journalistiek na ontslagen Sanoma

Zoek je een baan in de journalistiek? Dat wordt nog lastiger na een mega-ontslag bij Sanoma. Maar liefst 500 bladenmakers moeten plaats maken voor ingrijpende veranderingen binnen het Finse mediabedrijf. In totaal gaan 32 tijdschriften de etalage in, in de hoop dat een groot deel bij een andere uitgeverij een doorstart kunnen maken. In een periode van zes tot twaalf jaar moet duidelijk zijn welke tijdschriften doorgaan en welke vanaf 2015 worden opgeheven. De reden is simpel: tijschriften zijn niet meer winstgevend.

Reorganisatie

Bij Sanoma werken in totaal rond de 2000 mensen. Dat bekent dat een kwart het veld moet ruimen als de reorganisatie is afgerond. Directeur van de tijdschriftentak Gek Scheenstra laat wel weten dat een deel van die banen mogelijk behouden kan worden, als ze meeverhuizen naar een nieuwe eigenaar. Scheenstra sluit mogelijke ontslagen bij titels die bij Sanoma blijven overigens niet uit.

Internet journalistiek

Goed nieuws is er wel voor de internet journalistiek. De digitale tak van Sanoma blijft namelijk onaangetast, en wordt in de toekomst mogelijk uitgebreid. Onder meer Startpagina.nl en Nu.nl vallen onder de digitale portefeuille van het Finse mediabedrijf. Voor de werknemers van ‘Sanoma Digital’ is donderdagmiddag daarom nog een aparte bijeenkomst gehouden.

Journalistenvakbond

De Journnalistenvakbond NVJ laat weten geschokt te zijn over het mega-ontslag bij het mediabedrijf. “Dat er zo diep zou worden gesneden had ik echt niet verwacht,” vertelt NVJ-secretaris Tijdschriften Yvonne Dankfor in een reactie. De FNV spreekt van een “relatieve opluchting” over de manier waarop Sanoma de reogranisatie aanpakt. “Als het bedrijf voor de 32 titels een andere koper vindt, kan dat de schade nog beperken,” vertelt Anne Jan de Graaf van FNV Kiem donderdag. “Sanoma neemt 1 tot 2 jaar de tijd voor het proces. De mensen staan dus niet morgen op straat waarvoor wel enige vrees was.”

Sanoma heeft al aangekondigd een goed sociaal plan te willen opstellen, waarbij de getroffen medewerkers zoveel mogelijk van werk naar werk worden begeleid.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021